Hørvævsmuseet inviterer til Genforeningsaften

Grænseløse Sting – Genforeningsaften

To foredrag og en udstilling på Hørvævsmuseet

Stemmer fra Sønderjylland

Ingemann Jensen, der bor i Voldtofte, holder 19. august foredrag: “Genforeningen set gennem sønderjyske briller”.

Ingemann Jensen er født i 1947 i Døstrup og levede der og i Skærbæk, til han begyndte på læreruddannelse i 1966. Begge byer ligger mellem Ribe og Tønder med marsken og vadehavet som nabo 5 km mod vest.

Ingemanns fortælling lægger vægt på fire ting: 1) Det historiske forløb fra 1864 til 1920, der førte frem til afstemningerne i zone 1 og zone 2. 2) Med afsæt i sin sønderjyske families fortællinger vise et før 1920 og efter 1920. 3) Sønderjyske børn, fik en nuanceret opdragelse, alle skulle gerne kunne bo sammen som gode naboer efter 2 verdenskrige. 4) Arbejdet på Vestfyn 1864 – 1920 for at hjælpe med at agitere for afstemningerne og grænseforeningsarbejdet frem til i dag.

Efter kaffen vil Meta Kristensen, der bor i Holte ved Glamsbjerg og desuden er frivillig på Hørvævsmuseet, fortælle om livet før og efter genforeningen som det så ud på et landbrug i Kollund, der ligger i Sydslesvig ca. 30 km syd for grænsen ud mod marsken. Metas familie tilhørte det danske mindretal i zone 2, der altså ikke kom med til Danmark i 1920.

En udstilling om grænser

I begyndelsen af februar var der workshop på Hørvævsmuseet som et led i kunstmuseet Trapholts genforeningsprojekt, Grænseløse Sting. De ca. 50 fremmødte brodøser fik information om projektet og blev sendt hjem for at brodere under det fælles tema “Grænser”.

Selve broderierne er afleveret på Trapholt, hvor de indgår i udstillingen Grænseløse Sting i anledning af at det i 2020 er det 100 år siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Kunstmuseet Trapholt i Kolding inviterer i den forbindelse borgere til i fællesskab at diskutere grænser og genforeningens betydning i dag i et stort kunstnerisk broderiprojekt.

På Hørvævsmuseet er der en lille udstilling med billeder af nogle af disse broderier og i nogle tilfælde får vi også forklaret brodøsens tanker bag. Arrangementet finder sted den 19. august klokken 19 og koster 60 kr, museets medlemmer kommer dog gratis ind. Tilmelding er nødvendig for alle og kan ske via hjemmesiden www.hørvævsmuseet.dk