The Patchwork Planner

The Patchwork Planner A. David & Charles Book

Forfatteren er dansker, men har boet i England siden 1982.

Vi kender hende og hendes “Pick a Patch” mønstre fra artikler i Kludemagasinet (f.eks. 1990/1, 1991/3, 1991/4).

Bogen her er ikke, som man måske kunne forledes til at tro udfra titlen, en planner af kalendertypen for patchworkere, men en bog med blokdesigns og tæppekompositioner udført på computer. Altså om, hvordan man planlægger en quilt.

I syv år har Birte Hilberg arbejdet med at udvikle et computerbaseret system til originale patchwork design. Systemet bygger på traditionel blokdesign, men ikke på traditionelle blokke, d.v.s. quiltene er godt nok opbygget af blokke, men alle blokkene er nye, originale blokke.

Bogen er dog ikke en computer-bog. PC’eren er i den sammenhæng blot værktøjet, som Birte Hilberg har anvendt i sin design proces for at nå frem til de blokke og de bedste af de utallige kompositionsmuligheder, disse indeholder.

Desuden skitserer Birte Hilberg, hvorledes hun arbejder sig frem til disse, og således handler bogen også om design processer – PC’er eller ej.

Illustrationerne afspejler tydeligt, at de er lavet på computer og virker nok ikke umiddelbart så tiltrækkende som fotos. Desuden er alle farveillustrationerne i rene, klare farver og ikke dæmpet med gråt, som de fleste af vore dages stoffer – og dermed vore dages quilts. Dette medvirker til, at de føles anderledes, men afspejler i virkeligheden Birte Hilbergs eget brug af farver, som det ses i de quilts, der er fotografisk gengivet i bogen.

Jeg tror ikke, det er en bog, der umiddelbart appellerer til quiltere (kvinder?), men der er mere i den end man umiddelbart tror, f.eks. illustrerer den fint den lange design proces med de mange svære fravalg, som mange syntes at springe over, vel ofte af tidsmæssige årsager? Her hjælper computeren!

Bogen er anmeldt i Kludemagasinet nr. 1/1994 af Lis Faurholt