Gammelt dansk Patchwork

Gammelt dansk Patchwork  Book Cover
Gammelt dansk Patchwork Indbunden 104

ISBN: 87-989599-0-5

Bogen er udsolgt i DPF-shoppen, men kan købes ved henvendelse til:  

Hanni Bjerre-Christensen – tlf. 5152 8715 eller mail: hannibc@gmail.com

Birgit Glüsing – tlf. 3254 4506 eller mail: b.glysing@live.dk

Bogen vil desuden være til salg på foreningens træf.

Birgit Glüsing har samlet artiklerne fra Kludemagasinet ”Nyt om gammelt” og tilføjet mere i denne bog, der må blive et ”must” for ikke mindst historie interesserede patchworkere.

I 1996 begyndte Birgit Glüsing at indsamle informationer om gammelt dansk patchwork, der opfylder 1 af 3 kriterier: 1) syet i Danmark af danskere, 2) syet i Danmark af udlændinge og 3) syet i udlandet af danskere og bragt hertil. Der er oplysning om navn på nuværende ejer, navn på den der har syet det samt i mange tilfælde et foto – og ikke mindst historien bag. Der er farvefoto – både af hele quilten, og af en detalje – og det er spændende læsning!

Patchwork findes så langt tilbage som et par tusinde år før Kristus – men det ældst kendte danske er fra 1700-tallet.

Det er betegnende, at det, der er gemt, er syet af finere fruer – medens brugstæpperne formentlig er slidt op og ikke har været værdsat. Husflid skriver i 1883: ”Endvidere forarbejdes en Mængde Affald, der tidligere gik til Spilde, til nyttige Ting, såsom garnender, klude o. lign. Kludene sammensyes til Tæpper og Gardiner, og man maa forbavses ved at se de nydelige Ting …” – Affald – jaså!?

Bogens patchwork er opdelt i teknikker som trekanter, firkanter, sekskanter, romber m.m. Derudover beskriver Birgit Glüsing selve projektet, historie samt Danmark i særdeleshed.

En bog, der er værd at læse og eje!

 

Liselotte Kannik-Marquardsen

Boganmeldelse i Kludemagasinet 3/2003