Patchwork, teknikker – mønstre – projekter

Patchwork, teknikker - mønstre - projekter  Book Cover
Patchwork, teknikker – mønstre – projekter Aschehoug Indbundet 112

ISBN 87-11-12934-4

Bogen starter med en meget grundig gennemgang af, hvorledes man kommer i gang med at sy patchwork, dernæst er der beskrivelse af forskellige teknikker, både til håndsyning og til maskinsyning.

Derefter følger mønstre på små og store arbejder i traditionelle mønstre.

(Kompasrose, Dresden Plate, flere forskellige stjerner og kurve, romber, huse, sekskant-stjerne i cirkel, sejlbåde, skottehund)

Der er ikke meget nyt i denne bog, men den er flot illustreret. Farvevalget leder tankerne hen på rester og deres anvendelse, der er således brugt mange stærke farver i modellerne.

Birgit Hjorth. Boganmeldelse i Kludemagasinet 2/2000

Introduktion:

Patchwork tilhører en blomstrende tradition af håndarbejdsmæssige færdigheder. Engang var håndarbejde en væsentlig del af det daglige liv. Kvinder syede og reparerede tøj for at holde deres familier påklædte, og syede sengetæpper, som holdt dem varme. Selve quiltningen var, på grund af arbejdernes størrelse, ofte en gruppeaktivitet, og venner og slægtninge samledes om de sidste stadier, når et sengetæppe skulle færdiggøres. Quilten blev på den måde et bevis på kærlighed og familieliv, idet den symboliserede både den rent fysiske varme og den skabelsesmæssige samhørighed. Når du selv begynder på dine egne patchworkarbejder, bliver du også en del af denne fortsatte historie.

Når vi ser på antikke quiltede tæpper, finder vi dem ofte charmerende både på grund af tidsperspektivet og deres håndsyede sting, valget af mønstre og de gammeldags falmede bomuldsstoffer. Husk, at hvad du end laver i dag vil afspejle sin tid på samme måde. Det vil fortælle sin egen samtidige historie og afspejle din personlighed. Idéerne bag det og beslutningerne, der skulle tages for at lave det, vil komme til at repræsentere en bestemt periode i dit liv. Dit patchworkarbejde kan meget vel blive et af fremtidens arvestykker, så når du færdiggør et arbejde, bør du brodere dit navn og en dato, for at registrere, hvornår det blev lavet.

Arbejdet med at sy stoflapperne sammen tager mange timer. Sæt masser af tid af til at vælge en kombination af mønstre og stoffer, som virkelig tiltaler dig, så du kommer til at nyde at sy på dit patchworkarbejde og kan vende tilbage til det igen og igen med fornøjel-se. Det er nemt nok at gå ud og købe alle de stoffer, du har brug for, men den virkelige ud-fordring kommer, når du bruger din egen opfindsomhed til at skabe noget specielt og ene-stående. Til projekterne i denne bog er der brugt stofrester og –stykker mange steder fra, som hver især kalder deres egne minder og associationer frem. Tænk på stofferne som en kunstnerpalet og sæt farverne sammen, som om du malede, så du får et spontant udtryk fuldt af energi. Brug de følgende kapitler som inspirationskilde, fortolk mønstrene på din egen måde og lad dem blive et springbræt for din individuelle kreativitet.