Gamla svenska lapptäcken

Gamla svenska lapptäcken  Book Cover
Gamla svenska lapptäcken Tidens förlag 190

ISBN 91-550-3913-8

Dette er 190 sider interessant læsning og fyldt med billeder af de ældste svenske patchworktæpper/ lappetæpper . En bog, man virkelig kan glæde sig over. Bogen blev til ved en gruppe kvinders medvirken, ført i pennen af Åsa Wettre. Forfatteren, Åsa, som mere eller mindre har været interesseret i tekstiler hele livet, har skrevet et stort værk.

Bogen er ikke et videnskabeligt og tungt værk, men en letlæst og hyggelig bog. Åsa har alligevel gået grundigt til værks. Denne bog er en hyldest til vore mødre og deres mødre, som har skabt alle de smukke tæpper, som er afbilledet i Gamla svenska lapptäcken.

Åsa skriver om den svenske fattigdom, om lappetæppet gennem tid og kulturer, det svenske lappetæppets historie, lappetæppet og kvinders hverdag. Endvidere har hun kapitler om, hvordan de lavede et lappetæppe, sticksöm (quilting) og stickbågen (quilterammen), vatt, teknik og mønstre.

Selv om der findes et tæppe i skind på Statens Historiska Museum i Stockholm fra 1400-tallet, var det først i 1600-tallet at lappesømmen blev mere udbredt i Sverige. I 1755 blev de defineret i ordbogen som “sammensyede tygbitar”, og de sammensyede stofbidder var silke og brokade. Det ældst bevarede lappetæppe med broderier i hver rute, fra 1763, findes på Jämtlands läns museum. Og på Nordiska museet findes et lignende silketæppe fra 1797. Videre kan vi læse og se billeder af mange antikke tæpper, før nytt kapittel som handler om menneskers skæbner – öden och människor. Det finnes en ti, tolv Log Cabintæpper, stjernetæpper, ananasmønster, kvadrater og rektangler, tæpper med remser, og crazy quilts, toktäcken, som svenskerne kalder det.

Der er som sagt fine tæpper i denne bog, så billederne alene burde være nok for den, som ikke er interesseret i at læse. Der er tæpper med mønstre som altid har vært populære, som bruges den dag i dag.

Jeg glæder mig over noget, som ligner det, jeg selv har som langtidsprojekt: Sekskanter, Grandmother’s Flowergarden. Tæppet hedder “Lillprinsens täcke” og er syet af “Hagaprinsesserne” sammen med deres barnepiger til lilleprinsens etårsdag i 1947. Bare se selv!

Anbefales på det varmeste!

oversættelse af Bente Wiiks bogomtale på www.quilteposten.com